Aloë, den perfekta måltiden

Aloë är en relativt nyöppnad restaurang som huserar i ett stillsamt villaområde i Älvsjö. Det är inte billigt att gå dit, en fyrarätters meny kostar 700 kr och sjurätters kostar 1000, men när man går därifrån känns det faktiskt ändå som att man gjort ett fynd. Maten är så sanslöst god, personalen otroligt påläst och dryckerna passar perfekt till rätterna.
Jag hade varnat innan om min diet, och de ringde även för att dubbelkolla att de förstått rätt. Vi valde fyrarättersmenyn och kompletterade med dryckespaketet. Vi fick även in diverse aptitretare så allt som allt blev det typ sju rätter ändå.
Den första aptitretaren som kom in var en socca, kikärtspannkaka, med grönsaker och gräddfil. Mustigt och alldeles lagom flottigt för att stilla den värsta hungern! Och lyxigt med naturligt glutenfria rätter som inte ens behöver modifieras för min skull.
Den första rätten vi fick in var en japansk-inspirerad rå räka inlindad i gurka i en yuzu-sås. Det var sött och syrligt, välbalanserat med de feta räkorna. En helt otrolig inledning på kalaset!
Efter det fick vi en len potatiskräm med smak av jalapeño, toppad med lök och löjrom. Smaken var helt enastående och jalapeñon funkade verkligen.
Till huvudrätt serverades vi rådjur med svamp, höstäpple, svartkål, brynt smör med tryffel och bakad lök. Det går faktiskt inte att beskriva hur gott detta var, man måste äta det själv. Varje dag tänker jag på denna rätt och önskar att jag kunde äta den igen. Och igen.
Den andra huvudrätten var nog den svagaste, det var rimmad röding med potatiskräm. Gott men inte lika minnesvärt som de andra rätterna.
Till efterrätt blev det en helt glutenfri mazarin med bananglass och lite annat smått och gott som jag inte minns. Som om detta inte räckte fick jag in tre små glutenfria chokladbitar till kaffet.

Jag önskar att jag var bättre på att beskriva hur det känns när man äter något som är riktigt riktigt gott. Detta var det godaste jag har ätit i mitt liv, det kanske räcker med att skriva så? Allt var så fantastiskt genomtänkt och smakerna var en perfekt balans mellan exotiskt och välkänt, syrligt och sött, lent och krispigt, mustigt och lätt. Om du har råd och möjlighet, gå dit och upplev det själv!

image

image

image

image

2 thoughts on “Aloë, den perfekta måltiden

  1. Hej! Jag har halkat in på din sida ett par gånger nu och vill först och främst säga att jag verkligen uppskattar att du lägger tid på att dela alla dessa tips – det är alltid uppfriskande att läsa något från någon annan som faktiskt har celiaki (och inte är en av alla som bara älskar att hata gluten i sociala medier). Själv fick jag diagnosen som 8-åring och har därför levt glutenfritt i 12 år nu. Det är liksom en självklar del av mig, vilket det förstås blir för oss som inte har något annat val än att acceptera det glutenfria ödet vare sig vi vill eller inte.

    Hursomhelst – jag tänkte passa på att tipsa om Vigårda (finns i MOOD, på Kungsgatan och nu även i Mall of Scandinavia)! Kanske har du hittat dit redan, men om inte så vill jag verkligen rekommendera att testa! De serverar väldigt prisvärda hamburgare och deras glutenfria bröd är supergott! Deras pommes frites kan “innehålla spår av gluten”, men om man vågar ta den risken (jag har aldrig blivit dålig av dem) så är även de to die for.

    • Tack Elin för din fina kommentar!! Så härligt att veta att det är uppskattat. Och tack för tipset!! Jag testade faktiskt dem för ett tag sen men visste inte att de fanns i Mall of Scandinavia, spännande!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>