Glutenfritt på Annas hembageri i Mariefred

Alla glutenintoleranta har nog något speciellt som de längtar efter att äta trots åratal eller till och med decennier utan gluten. En ostig pizza, en krämig pasta, en saftig baguette…jag längtar efter många saker, men det mesta har jag glömt hur det smakar. Till exempel minns jag inte hur riktigt bröd smakar. Men ibland blir man påmind och smakminnet triggas igång, vilket kan vara både härligt och lite smärtsamt. Detta hände mig häromdagen när vi åkte till Annas hembageri i Mariefred. Detta förtjusande lilla fik vann kategorin Årets fikaställe i White Guide 2015, och jag förstår verkligen varför. Redan på parkeringen känner man doften av hembakt, och då menar jag doften av hembakt med kärlek. Hyllorna svämmar över av vackra bröd, bullar och bakverk. Allt ser gudomligt ut. När vi var där stod de i köket och hojtade och bakade kanelbullar, och jag kunde riktigt känna smaken av smör, kanel och socker i munnen, lite knäckigt, luftigt och aningen segt. Sådär som det aldrig blir om man bakar utan vetemjöl. Det var ganska plågsamt faktiskt, men jag förstår att folk älskar detta bageri. Tänk vilken välsignelse att kunna äta riktiga kanelbullar.
Iallafall, det fanns faktiskt två glutenfria bakverk att välja på, en nötkaka och en maräng. Personalen var oerhört tydlig med vad kakorna innehöll, men också med att det fanns en risk för kontanimation i bageriet. Jag tog nötkakan, som var jättegod men såklart inte lika god som en kanelbulle.
image

image

One thought on “Glutenfritt på Annas hembageri i Mariefred

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>